О.У. Елпида Караманди Битола
ОУ "Елпида Караманди"- Битола е лоцирано
во МЗ "Васко Карангелевски";
Мисија
Создавање услови за квалитетна ефикасна и ефективна настава преку која учениците
ќе се здобијат со знаења и во иднина ќе ги користат во секојдневниот живот.
Визија
"Учењето,хармонијата и просперитетот на учениците "
од нашево училиште кон посветла иднина.

10/22/20

Eno Art UPCYCLED TREE CONTEST

ОУ Елпида Караманди
Нашата ученичка Ана Полизовска , сега 7б, имаше учество во мај, 2020, на ENO Art апциклирачки натпревар кој заради ситуацијата со Ковид 19 го преименуваа во уметнички проект без натпреверувачки карактер. За успешно учество, од страна на Ено-организацијата, се доделени сертификати за ученичката, за менторот и за училиштето. Во интерес на јавно претставување на најинтересните изработки и испраќање на еко порака до јавноста, организаторите пуштија видео во оптег на you tube канал.

 

https://www.youtube.com/embed/BbcnRe6pwN0

 


10/12/20

СООПШТЕНИЕ

ОУ Елпида Караманди

     Почитувани учници во тек е номинацијата за дете правобранител и негови двајца замеици за учебната 2020/2021  година при нашето училиште Елпида Караманди.    

    Право на учество имаат сите ученици од VI до IX одделение со пополнување на апликациите и испраќање на емаил t.pece@yahoo.com , tdamcevska@gmail.com  , gordaaugri@freemail.com најдоцна до 15/10/2020. 

 

Формулар за Апликација

10/4/20

Достигнувања на учениците на Државниот натпревар по природни науки ( петто и шесто одделение) одржан на 30.9.2020г.

ОУ Елпида Караманди

На ДРЖАВНИОТ НАТПРЕВАР  по природни науки кој се одржа на 30.9.2020 учествуваа 4 ученика од шесто одделение и една ученичка од петто одделение.
Сите наши учесници се здобија со признанија за успех и тоа:
Ана Полизовска 6б -ВТОРА ДРЖАВНА НАГРАДА
Јана Поповска 6б - ТРЕТА ДРЖАВНА НАГРАДА
Дарко Петковски 6а -ТРЕТА ДРЖАВНА НАГРАДА
Ана Секуловска 6а - ПОФАЛНИЦА
Евгенија Наумовска 5б -ТРЕТА ДРЖАВНА НАГРАДА
Исто така, од целиот циклус натпревари по природни науки, се избрани ученици како НАЈДОБРО РАНГИРАНИ , т.е. рангирани според вкупните поени на општински, регионален и државен натпревар.
Дел од нашите ученици се во најдобрите!
Со сертификат  за
"Постигнат особен успех на натпреварите по природни науки во 2020 година"  се здобија учениците:
1 Ана Полизовска  6б  (86%)
2.Дарко Петковски 6а ( 86%)
1.Евгенија Наумовска 5б   (89%) 


https://biologija.yolasite.com/?fbclid=IwAR1zAT0aRJkYPkCgS4GsTqReIuhg8B2lgsECxrGUq6u6HVqQxajtelsRWKM

9/18/20

ЈАВЕН ПОВИК за избор на идејно решение за лого, насловна фотографија и официјален назив на Национална платформа за учење на далечина

ОУ Елпида Караманди

ЈАВЕН ПОВИК за избор на идејно решение за лого, насловна фотографија и официјален назив на Национална платформа за учење на далечина

 

Министерството за образование и наука

објавува

ЈАВЕН ПОВИК

за избор на идејно решение за лого, насловна фотографија и официјален назив на

Национална платформа за учење на далечина

 

Дигитализацијата на националниот образовен систем во Република Северна Македонија е високо позициониран приоритет во програмата за работа на Владата и надлежните институции  во оваа сфера. Тоа е процес кој особено се интензивира во изминатите неколку месеци поради потребата од интервентно делување и вложување дополнителни напори за организирање на непречена формална едукација на учениците во вонредни околности и нетипични услови кои ги наложи појавата на пандемијата со Ковид 19.

 

Во таа насока, Планот за започнување на учебната 2020/2021 година предвиде изработка на Единствена национална платформа за учење на далечина која треба да им овозможи на учениците и наставниците да учествуваат во далечинско учење, со цел разработка и совладување на материјата предвидена во наставните програми за сите одделенија во основното и средното образование, преку одржување двонасочна комуникација на едноставен и прифатлив начин за сите.

 

Националната платформа за учење на далечина е веќе изработена и одобрена од пошироката јавност, а особено значајно е позитивното мислење на оние за кои истата ќе биде првенствено наменета. Следен „предизвик“ е избор на идејно решение за лого, насловна фотографија и официјален назив на платформата, за што Министерството за образование и наука се обраќа и особено ќе ја цени поддршката од учениците, како најголеми корисници на истата.

 

За таа цел го објавуваме и овој јавен повик, под мото ,,Од учениците, за учениците“.

 

Повикот е наменет за учениците од основните и средните училишта во Република Северна Македонија, кои можат да креираат и да понудат идејно решение за лого, насловна фотографија и официјален назив на платформата, индивидуално или во групи од најмногу до четворица ученици.

 

Секој ученик, односно група на ученици може да учествува во повикот со поднесување на едно или најмногу три идејни решенија. Идејните решенија се доставуваат на електронската адреса nacionalnaplatforma@mon.gov.mk, најдоцна до 22 септември 2020 година (16:00 часот). Во прилог на идејното решение потребно е да бидат наведени податоци за креаторот/креаторите - име и презиме, одделение, училиште и општина и контакт телефон.

 

Основни технички барања:
Графички предлог за лого и насловна фотографија
Логото треба да биде во векторски формат
Насловната фотографија треба да биде со висок квалитет 10MP минимум
Самостојно авторско дело на сите елементи - доколку се користат дополнителни елементи истите да бидат доставени и како посебни графички елементи.

Препорачани графички формати: .ai, .png;

Препорачани резолуции за лого презентација:
250px x 150px
350px x 75px
400px x 100px
160px x 160px?

 

Пристигнатите апликации ќе бидат разгледувани од страна на посебна Комисија формирана за оваа намена од страна на Министерството за образование и наука, а најдобрите 5 решенија ќе бидат поставени на официјалната страница на Националната платформа за учење на далечина на јавно гласање од стана на учениците.

Идејното решение (лого, насловна фотографија и назив на платформата) со најголем број освоени гласови од учениците, ќе биде избрано за официјално, додека за авторот/авторите ќе следува пригодна награда обезбедена од МОН и УНИЦЕФ.

 

Силно веруваме во креативниот потенцијал на младите во Република Северна Македонија и во нивната желба и подготвеност, заедно со институциите на системот да учествуваат во креирањето на тоа што е наменето за нив. Сигурни сме дека изразениот натпреварувачки дух и овој пат ќе ја поттикне иновативноста и учениците ќе помогнат во избор на најдоброто идејно решение за лого и назив на единствената Национална платформа за далечинско учење.

Секоја идеја вреди!

9/9/20

Распоред на часови за учебната 2020 - 2021 и времетраење на часовите

ОУ Елпида Караманди

Распоред на часови за учебната 2020 - 2021 година

Raspored 2020 2021.pdf

 

Распоред за одржување на настава за учебна 2020-21 година

 

За октомври:  

·         1, 2, 3, 7 и 9 одделение предпладне

·         4, 5, 6 и 8 одделение попладне

 

Учениците месечно ќе ги менуваат смените.

Одделенска настава

Oдделение

Влез

Излез

Влез

Iа Маја М.

11:30

13:30

Центар

Iб Гордана Т.

11:30

13:30

Запад

Iв Билјана К.

7:30

9:30

Центар

Iв Билјана К.

10:00

12:00

Центар

IIa Елена Т.

7:30

11:20

Исток

IIб Жанета З.

7:20

11:10

Исток

IIв Марина Д.

7:10

11:00

Запад

IIIа Јасмина T.

7:20

11:10

Запад

IIIб Дијана С.

7:30

11:20

Запад

IIIв Емилија С.

7:20

11:20

Центар

IIIг Иле Ј.

7:10

11:20

Исток

 

Час

Почеток

Крај

одмор

1

7:30

8:00

5 мин

2

8:05

8:35

15 мин

3

8:55

9:25

5 мин

4

9:30

10:00

5 мин

5

10:05

10:35

5 мин

6

10:40

11:10

5 мин

 

 

 

Времетраење на часови за предметна настава

Час

Претпладне

Попладне

Одмор

1

07:15 – 07:45

13:00 - 13:30

5 мин

2

07:50 - 08:20

13:35 – 14:05

5 мин

3

08:25 – 08:55

14:10 – 14:40

15 мин

4

09:10 – 09:40

14:55 – 15:25

5 мин

5

09:45 – 10:15

15:30 – 16:00

5 мин

6

10:20 – 10:50

16:05 – 16:35

5 мин

7

10:55 – 11:25

16:40 – 17:10

5 мин

 

 

 

 

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib